Presentasjon

lev_vik09_1Vi er en liten forening. Medemsmassen er i konstant endring, da vi har løpende opptak hele året. Gruppen Viken Vikinglag ble stiftet på et vikingmarked på Borrehaugene for over 10 år siden av Jørgen Bøckman og Reidun Gustavsen. Jørgen ble lagets leder i mange år, erstattet først av Sigrid i år 2010. Medlemstallet økte fort, men vi kom aldri nær vårt mål på 200 medlemmer. I 2003 endret laget navn til Aker i Viken Vikinglag. De senere årene har vi fått flere nye medlemmer og deltatt på en rekke arrangementer. Faste innslag i vår vikingkalender har vært markeder i Ribe i Danmark (tradisjonell oppstart på vikingsesongen), Foteviken i Sverige og vårt lokale og kjære Borremarked. Lagets representanter har deltatt i mange arrangementer i Norge og utlandet: Gudvangen, Stavern, Bronseplassen, Wolin i Polen, Hornbore Ting i Sverige mm.

Etter hvert fikk vi også en hird i Janusz’ egne og eneste person. Hirden ble senere utvidet med Eystein. Hirden trener hærkamp jevnlig sammen med foreningen Oslo Vápnleikr og deltar i krigertreff og kampoppvisninger for
publikum.
På markeder presenterer vi vårt håndverk, forteller om våre erfaringer med (levende) hgear_16istorie. Vi sover i telt som er kopier av historiske funn. Vi passer på historisk korrekthet av vår leir og prøver å unngå å befeste klisjeer om vikingtiden. Saklig og historisk troverdig fremstilling av vikingtiden er vårt fremste mål. Samtidig er sosialt samvær en viktig del av livet på vikingmarkeder og ellers i laget. Vi liker rett og slett å ha det gøy sammen, og passer på å pleie vennskapen innad i gruppen og med våre venner vi møter på markeder.

På våre ukentlige møter bruker vi fritiden på å komplettere og forbedre vårt utstyr. Uten falsk beskjedenhet kan vi si at lagets medlemmer sitter på en betydelig mengde kunnskap om vikingtidens materielle kultur. Ting vi lager, det være seg klær, eller andre bruksgjenstander, smykker, og annet utstyr er som regel godt forankret i kjente funn fra vikingtiden (eller kvalifisert gjetning:)). Lagets medlemmer fordyper sin kunnskap gjennom litteratur, museumsbesøk o.a. – vi bruker med andre ord mye tid på vår hobby. Samtidig er det ingen krav til at enhver MÅ bruke mandagsmøtene til historisk rekonstruksjon, derfor har våre noen av våre medlemmer utviklet imponerende kunnskap om og ferdigheter innen strikking og korsstingsbroderi, som siden har spredt seg i laget som brann i tørt gress.

Som nevnt har vi løpende opptak til gruppen. Vi har ingen formelle krav til medlemskap, bortsett fra en skriftlig søknad. Så langt har det aldri skjedd at en søknad ble avslått, så det er ingen skummel affære. Vi anbefaler dog potensielle søkere å komme på et mandagsmøte, eller eventuelt be om å få være med på et vikingmarked som gjester, da det sosiale er veldig viktig for oss. På den måten kan de interesserte verifisere om vi er det riktige miljøet for dem.